21 Ekim 2015 Çarşamba

Yeşil Ekonomi; Küçülmek Güzeldir

 
Yeşil Ekonomi; Küçülmek Güzeldir

Darren Zhang, Flipo Fabrice, Giorgos Kallis, Jeroen Van Den Bergh, Raoul Weiler,
 Roefie Hueting
Çeviren : Serin Erengezgin

Gezegenimiz mit haline gelen büyümeye olan yanlış inancın tehdidi altındadır.

Daha fazla ekonomik büyümenin gerekli olduğu söylemi, yaşam kalitesinde sürekli bir iyileştirme beklentisinde olan insanlarda ‘büyüme gerekli’ mesajlarının içselleştirilmesine neden oluyor. Bu mesaj, toplumsal, ekonomik, siyasal ve çevresel ilerlemenin ana etkeninin ekonomik büyüme olduğunu ileri sürüyor. Büyümenin zenginlik yarattığı ve toplumsal iyileştirme için gerekli araçları sağladığı varsayılıyor. Bu nedenle siyaset, hedeflerine sürekli büyümeyi ve kalkınmayı oturtuyor. En önemli icraatın olası en yüksek hızla büyümek olduğu amacı yinelenip duruyor.

Kalkınmak ve büyümek sağ ya da sol siyaset için, adeta bir din gibi. Sadece bu hedefe varmak için izlenecek yol, daha doğrusu feda edilecek olgularda anlaşamıyorlar. 

Zenginlik ile refah, yarışmacı toplum ile dayanışmacı toplum, hükmetmekle gezegen ile uyum içinde yaşamak gibi hayati tartışmalar gündemimize ne zaman girecek?

Bugün küçülmek, büyümemek gibi ekonomik kavramlar, büyümek/kalkınmak ikilisinden çok daha hayati konular. Küçülmek Güzeldir, Türkiye’de bu tartışmaların ivme kazanması arzusuyla hazırlandı.

Sayfa Sayısı : 144
Kitap Boyutları : 13.5X21
ISBN No: 978-605-5895-63-1
Etiket fiyatı : 16 TL

İÇİNDEKİLER

 YERYÜZÜNÜN VARKALMASI İÇİN KÜÇÜLME
Raoul Weiler
Sayfa 9
NEDEN ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK BÜYÜK OLASILIKLA BÜYÜYEN ÜRETİMLE BİRLİKTE ULAŞILABİLECEK BİR HEDEF DEĞİLDİR
Roefie Hueting
 Sayfa 21
KÜÇÜLMENİN KAVRAMSAL KÖKLERİ
Fabrice Flipo
Sayfa 37
KÜÇÜLME: EKONOMİK BÜYÜME Mİ EŞİTLİK Mİ TARTIŞMASININ ÖTESİNE GEÇMEK
Darren Zhang
Sayfa 55
BÜYÜMEYE KARŞI ÇEVRE - “KÜÇÜLME”NİN BİR ELEŞTİRİSİ VE “BÜYÜME-SİZLİK” İÇİN BİR SAVUNU
Jeroen C.J.M. van den Bergh
Sayfa 67
 KÜÇÜLME SAVUNUSU
Giorgos Kallis
Sayfa 111

Raoul Weiler (1938)
Roma Kulübü’nün EU-şubesinin kurucusu ve başkanıydı. Doktorasını aldıktan sonra University of North Carolina’da,  Washington’daki Catholic University of America’da, Paris’te Centre de la Recherche Scientifique’de teknoloji ve topluluk arasındaki ilişkiler üzerine dersler verdi. Bilişim ve İletişim teknoloji yöneticisi olarak Antwerpen’de Bayer ilaç ve kimya şirketinde çalıştı. 
Uzun zaman farklı teknoloji gruplarının kurucusu ve başkanı oldu. Birçok uluslararası sempozyum organize etti.

Jeroen van den Bergh (1965)
 
Universidad Autonoma de Barcelona’da sosyal ve davranış bilimleri bölümünde ve University Amsterdam’da iktisat ve işletme fakültesinde çevre ve kaynak ekonomisi profesörüdür. Önceden VU Amsterdam Üniversitesi’nde profesörlük yapmış ve Energi Council of Netherlands (Hollanda’nın Enerji Heyeti) (1997-2007) üyesiliğinde bulunmuştur.  16 kitap ve 160 makale yayımladı.
Araştırma alanları: iktisat, geri dönüşüm, ekoloji-ekonomi modelleme, karbon azalma ekonomisi, çevre politikasının uzamsal ve uluslararası politikaları ve ilkim politikasının ekonomik analizi.
Roelof (Roefie) Hueting  (1929)
Hollandalı iktisatçı. Hollanda’nın İstatistik Dairesi’nin kendi kurduğu “Çevresel İstatistik Bölümü’nün” şefiydi. Ekonomik büyümenin değerlendirmesini ve yeniden incelenmesini sağlayan Sustainable National İncome (Sürdürülebilir Milli Gelir) tasarımının geliştirmesiyle tanınmış oldu. 1970 yılında makaleleri “Doğanın bizim için ne değeri var?” isimle yayımladı. “Kıtlık ve ekonomik büyüme” isimli doktora tezini 1974 Groningen Üniversitensi’nde yazdı. Piyanist ve Down Town Jazz Band’ın lideridir. 
Darren Zhang Auckland (Yeni Zelanda) Üniversitesi’nin öğretim üyesidir. Çalışma alanları: Felsefe ve eleştirel teoridir.
Fabrice Flipo (1972)
Yazar felsefe eğitimi aldı, teknoloji ve çevre konularında uzmanlaşıp doktora yaptı. Güncel Felsefe Konferansı'nın başkanıdır. Telecom Yönetim Üniversitesi'nde Dil ve Kültür Bilimleri Fakültesi’nde doçent ve araştırmacı olarak çalışıyor.
Giorgos Kallis (1972)
Kaliforniya Üniversitesi’nde Marie Curie adında olan Enerji ve Kaynaklar uluslararası post-doktora programı bitirdi (2008). Araştırmaları topluluk ve çevrenin ortak evrilmesine ve uzun nehir havzalarının ortak yönetimi ve kuraklığın sosyal adapte edilmesine odaklandı. Doktorasını çevreci politika ve tasarım konusunda, Yunanistan’daki Ege Üniversitesi’nden aldı. Araştırmaları çevrenin bozulmasının sosyal ve biyo-fizik sonuçlarına yöneliktir. Su kaynaklarının korunması ve su politikaları (kuraklıklar, şehirlerde su toplama, katılımcı yönetim) alanında uzmandır.



Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...