Yeşil Politika Okulu Online Eğitim Programı, Yeşil Düşünce Derneği ve Avrupa Yeşil Vakfı işbirliğiyle yakında yeni katılımcılarıyla buluşacak. Tüm Türkiye'den katılımcıları ağırlayacak program, 2 Kasım-29 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek ve başvurular 7 Ekim Pazartesi günü sona erecek.
Eğitmenleri arasında Bekir Ağırdır, Burcu Arık, Cengiz Aktar, Güneşin Aydemir, Mehmet Tarhan, Mesut Yeğen, Mithat Sancar, Nil Mutluer, Yasemin Öz'ün de bulunduğu programda ,yeşil düşüncenin ilkeleri doğrultusunda, yerel ekolojik mücadeleler, barış hareketi, enerji ve gıda politikaları, feminist ve LGBTI hareketleri gibi pek çok konu ele alınacak. Program, yeşil politikanın teorik, tarihi ve pratik temellerinin tartışıldığı ve katılımcıların bu yönde bilgi, yeti ve tutumlarını geliştirecek bir alan oluşturmayı amaçlıyor.
Program, online dersler ve materyaller üzerinden 8 hafta sürecek, dönemin ilk ve son dersleri sınıf dersi olarak uygulanacaktır. Program sırasında teorik anlatımların yanı sıra katılımcıların aktif olarak yer almasını ve karşılıklı öğrenmeyi sağlayacak yöntemler kullanılıyor.
İstanbul içinden olacak katılımcılar için ikinci bir program Şubat ayında başlayacaktır.
Başvurular için son tarih: 7 Ekim 2013
Programın detayları ve başvuru formuna websitemizden erişebilirsiniz:
YEŞİL POLİTİKA OKULU ONLİNE EĞİTİM PROGRAMI 2013
Geçen sene ilkini tamamladığımız Yeşil Politika Online Eğitim Programı, 2013 programıyla yakında yeniden karşınızda!
Avrupa Yeşil Vakfı (Green European Foundation-GEF)* tarafından Yeşil Düşünce Derneği desteği ile organize edilen Yeşil Politika Online Eğitimi; yeşil politikanın teorik, tarihi ve pratik temellerini inceleyerek olanaklarını tartışmaya, yaratmaya çağrımızdır.
PROGRAM İÇERİĞİ VE İŞLEYİŞİ
Yerel ekolojik mücadelelerden, barış hareketlerine; enerji ve gıda politikalarından feminist ve LGBTI mücadelelerine; ekonomiden hayvan özgürlüğüne; toplumsal adaleti, şiddetsizliği ve doğrudan demokrasiyi beraber tartışmak istiyoruz.
Uzman eğitmenlerin katılımıyla 8 hafta sürecek ve katılımcıları aktif kılacak, karşılıklı bir paylaşım alanı oluşturacak pek çok yöntemle okumalar, videolar, sunumlar ve tartışmalar üzerinden ilerleyecek olan program; yeşil politik teori ve pratikleri doğrultusunda bilgi, yeti ve tutumları yaygınlaştırmayı; tartışma alanlarımızı genişletmeyi ve olanaklarımızı beraber üretmeyi amaçlıyor.
Dönemin ilk zili çok yakında çalacak!
PROGRAM TAKVİMİ
2-3 KASIM: Yeşil Politikaya Giriş (Sınıf Dersi)
a. Felsefi Temelleri / b. Politik Prensipleri / c.Yeşil Politika Tarihi, Avrupa’da Yeşiller (Yeşil Partiler, EGP, Greens-EFA) ve Dünya’da Yeşiller
4-10 KASIM: Ekoloji: Yerel ve Küresel Sorunlar
a. Avrupa Birliği Çevre Politikaları ve 27. Fasıl / b.İklim Değişikliği, Ekolojik krizler, İklim Adaleti / c. Doğanın Korunumu
11-17 KASIM: Haklar ve Özgürlükler
a. Ayrımcılık ve İnsan Hakları – Hak Temelli Politika / b. Feminizm ve Yeşil Politika / c.Özgürlükçü Siyaset / d. LGBTI Hakları ve Hareketi
18-24 KASIM: Demokrasi
a. Karar Alma Mekanizmaları - Katılımcılık / b. Avrupa’da Yerel ve Bölgesel Öz-yönetim / c.Doğrudan Demokrasi
25 KASIM- 1 ARALIK: ARA
2-8 ARALIK: Barış Politikaları
a. Şiddetsizlik, Antimilitarizm ve Vicdani Red / b. Barış Hareketleri: Dün, Bugün, Yarın / c. Kürt Sorununda Çözüm ve Barış Önerileri
9-15 ARALIK: Yeşil Ekonomi
a. Yeşil-Katılımcı Ekonomi ve Yeşil İşler / b. Yeşil Sosyal Politikalar ve Küresel Adalet / c. Büyüme Çözüm mü? / De-Growth
16- 22 ARALIK: Gıda, Enerji ve Kent Politikaları
a. Kentsel Dönüşüm Projeleri, Ulaşım ve Barınma / b. Gıda ve Kırsal Yaşam Politikaları / c. Enerji Politikaları, Yenilenebilir Enerji, Nükleer Enerji
28- 29 ARALIK: Yeşil Politika Kampanyacılığı (Atölye Çalışması)
a. Örgütlenme / b. Aktivizm ve İletişim / c. Politik Kampanyacılık
EĞİTMENLER
- Ahmet Atıl Aşıcı, Yrd. Doç. Dr. - İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi
- Ali Alper Akyüz, Yrd. Doç. Dr. -İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi
- Bekir Ağırdır, Araştırmacı- Yazar
- Betül Duman, Yrd. Doç. Dr -İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi
- Burcu Arık, Çevre Eğitimi Uzmanı
- Cengiz Aktar, Doç. Dr.
- Durukan Dudu, Ormanevi Kolektifi ve Ormanevi Kırsalda Sürdürülebilir Gelecek Derneği
- Güneşin Oya Aydemir, Buğday Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
- Korol Diker, Nükleersiz Proje Koordinatörü
- Levent Kurnaz, Prof. Dr -Boğaziçi Üniversitesi ve Mercator/IPC Araştırmacısı
- Mehmet Tarhan, Vicdani Redci/LGBT Hakları Aktivisti
- Mesut Yeğen, İstanbul Şehir Üniversitesi
- Mithat Sancar, Prof. Dr. – Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
- Murat Özbank, Yrd. Doç. Dr -İstanbul Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü
- Nil Mutluer, Dr. -Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölümü
- Serkan Köybaşı, Araş. Gör. -Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi
- Ümit Şahin, Dr -Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi
- Yasemin Öz, LGBT aktivisti
BAŞVURU KOŞULLARI
Katılımcıların, programın başlangıcında ve sonunda düzenlenecek sınıf derslerinde bulunmaları ve uzaktan eğitim programı süresince aktif katılım göstermeleri gerekmektedir. Eğitim programı sırasında katılımcıların verilecek gerekli okumaları ve ödevleri yapmaları, online tartışmalara katılmaları, online ders sunumları izlemeleri için haftalık ortalama 6 saatlerini ayırmaları gerekmektedir.
Ayrıca eğitim programı sonrasında, katılım belgesi almaya hak kazanan katılımcıların, yapılacak program sonrası çalışmalara katılarak yaygınlaştırmaları beklenmektedir.
Bu nedenle, katılımcıların aşağıdaki koşulları kabul ettiklerini başvuru formlarında taahhüt etmeleri gerekmektedir:
- 2-3 Kasım ve 28-29 Aralık 2013 tarihlerindeki sınıf derslerinin bütününe katılmak,
- 4-24 Kasım ve 2-27 Aralık tarihleri arasında sürecek uzaktan eğitim programının %90’ına katılımda bulunmak (online tartışmalara katılmak, ödevlerin yapılması ve online derslerde hazır bulunmak)
*Sınıf derslerine katılım sırasında yol masraflarının %75’i ve konaklama masrafları karşılanacaktır.
KİMLER BAŞVURABİLİR?
- Yeşil Politika alanlarına ilgili,
- Yeşil Politika eğitim programının yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak isteyen,
- İstanbul dışında ikamet eden*
Programın tümüne ve yaygınlaştırma faaliyetlerine katılabilecek ilgilileri başvurmaya davet ediyoruz. Kontenjan 40 ile sınırlıdır ve katılımcıların seçiminde; coğrafi denge, cinsiyet ve yaş dengesi göz önünde tutulacaktır.
*İstanbul’da ikamet eden katılımcılar için program 2014’te tekrarlanacaktır. Bu sebeple 2013 programına yalnızca İstanbul dışı katılımcılar kabul edilmesi öngörülmektedir.
BAŞVURU İÇİN NELER GEREKİYOR?
www.yesildusunce.org, www.yesilpolitika.org ve www.gef.eu adresinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Sorularınız için Proje Asistanı Asena H. Ulus ileokul@yesildusunce.org ve yesildusunceder@gmail.com adreslerinden iletişime geçebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder