1 Temmuz 2013 Pazartesi

Dönüşüm ve Doğal Yapılar Atölyesi

Merhaba Sevgili Okuyucu,

Biz dönüşüm rüzgarlarının ruhlarımızda, bedenlerimizde ve eylemlerimizde can bulduğu bir uyanış çağından sesleniyoruz. Şimdi bu rüzgarları hep beraber içimize çekmemizin zamanı gelmiştir. Yaşayan her şeyiyle uyum ve huzur içinde yeni bir dünya yaratmak için gelin beraber olalım ve değişimi her birimizin dokunuşu ile büyütelim…

Anadolu’nun verimli güzel topraklarıyla iletişime geçip; tarımıyla, doğal mimarisiyle, kuşuyla, böceğiyle ortak yaşam alanları, yeni topluluklar kuralım. Hayatlarımızı huzurlu ve barışçıl yaşam alanlarına dönüştürelim.
Doğa her zaman çok cömert ve zengin! Dilinden konuşabildiğimiz takdirde  bereketi hepimiz için yeterli.
Rüyalarımızdaki dünyanın çocukları değil isek de, odünyanın ataları olalım.

Öyleyse, sosyal ve fiziksel dönüşümümüz için neler yapabiliriz? Biz: 
EKOLOJİK ve DOĞAL MİMARİ
KENTSEL VE TOPLUMSAL  DÖNÜŞÜM
gibi araçlarla etrafımıza yeni dünyanın tohumlarını ekmeye çalışıyoruz. Bu araçları kullanırken asıl amacımız birlikte neşeyle çalışmak ve doğal yaşamın tadına varmaktır.

Atölyelerimizin içeriğine ev sahibimizin istek ve ihtiyaçlarına göre beraber karar vermek istiyoruz. Ancak biz neler sunabiliriz aşağıda daha detaylı bulabilirsiniz.

Kucak dolusu sevgiler…

EKOLOJİK ve DOĞAL MİMARİ
Doğal yapı teknikleri; kil, kum, ahşap, taş, bambu, saman gibi doğal, yerel ve dönüştürülebilen malzemeleri kullanan, dayanıklı, öğrenmesi kolay ve kişinin yaptığı hatalardan öğrenmesini sağlayan yapım teknikleridir. Kendi evinizi kendi ellerinizle inşa etmenize olanak sağlar, ‘bireysel inşa’ girişimlerinin gelişimini destekler.
Mimaride ekolojik yaklaşım aynı zamanda sosyal dönüşüm için etkin bir araçtır çünkü günümüzün dünyasında karşı karşıya olduğumuz pek çok önemli meseleyle temas eder: düşük maliyetli barınak, sürdürülebilir arazi kullanımı, doğal ve yerel kaynakların bilinçli kullanımı, yapılarımızın yerelleşmesi ve güzelleştirilmesi ve bilinçli konumlandırılması, geleneksel ve yerel bilgilerin korunması ve devamı gibi.. Ayrıca toplumu canlandırır ve birlik olup, imece usulü üretime teşvik eder.
Permakültür, bütüncül sistem tasarımı ve yenilenebilir enerjiler ile desteklendiğinde ekolojik mimari, nesiller boyu süren ve herkesin erişimine açık, uzun vadeli çözümler sunar. Ekolojik mimari aynı zamanda bilimsel araştırmalarla desteklenerek, geleneksel bilginin geliştirilmesine olanak sağlar.
Kullandığımız bazı teknikler ve mimari yaklaşımlar:


  • Kerpiç (Adobe)
  • Cob
  • Bambu / Sazlık Strüktür
  • Dal Örgü
  • Sıva teknikleri
  • Saman Balyası
  • Killi Saman
  • Toprak Torbası (Earth Bag)
  • Taş işçiliği
  • Taş Temel
  • Sıva üstü kabartma heykel
  • Mozaik
  • Şişe Duvar
  • Marangozluk
  • Toprak Fırın
  • Güneş Fırını
  • Yeşil Çatı
  • Doğal Boya
  • Yosun Boya
  • Hiper-Kerpiç (HyperAdobe)
  • Doğal İklimlendirme
  • Pasif Enerji
  • Yurt (Geleneksel Moğol Çadırı)
  • Geleneksel Hindistan Mimarisi
  • Çizim teknikleri ve resim  

Topluluk olma bilincini ve beraberliği güçlendirmek için aktivitelerle, danslarla ve oyunlarla eğlenerek birlikte olmanın tadına varırız… Birbirimizle, kendimizle ve çalıştığımız toplulukla derin iletişime geçebilmemiz için çeşitli aktiviteler sunarız. 

  • OASİS Oyunu
InstitutoElos, tarafından yaratılmış, sosyal değişim için harekete geçmeyi öne süren, hepimizi çevreleyen gerçeklikte ve günlük sosyal ilişkilerimizde dayanışma yaratmaya odaklanmış bir oyundur OASİS GAME.
Etrafımıza baktığımızda değiştirebileceğimiz pek çok şey olduğunu görebiliriz. Değişimi hemen simdi ve hemen kendi etrafımızda yaratmaya teşvik eder bizi bu oyun. Bizde bu uğurda, gönüllülerle ve destekçilerle birlikte, rüyaların gerçeğe dönüşmesi için eğlenceli fırsatlar yaratmaya çalışıyoruz.
Detaylı bilgi için : http://warriorswithoutweapons.net/

  • Kooperatif Oyunlar

  • Çember Dansları

«Tek başımıza kurduğumuz HAYALLER sadece HAYALDİR, hep beraber kurduğumuz HAYALLER ise GERÇEKLİĞİ yaratır» RaulSeixas

BİZ KİMİZ?
Merve Tekin : Merhaba, ben son iki senedir Ekolojik Mimari ve Ekolojik Yaşam ile ilgili deneyimler elde edebilmek için oradan oraya savrulan bir mimarım. Bu niyetlerle Türkiye’de iki farklı doğal mimari örneğinin üretiminde bulundum. Ardından Brezilya’da, Eko-Köyleri, komüniteleri ziyaret ettim ve çeşitli eko-mimari projelerinde çalıştım. Yine bu yolculuğum sırasında “WarriorsWithoutWeapons” adı verilen Sosyal Değişim ve Liderlik programına katıldım. Bir ay boyunca “OASİS” adı verilen oyun ile toplulukların rüyalarını birlik olarak nasıl gerçeğe dönüştürebildiğimizi deneyimledim.
Şu an biriktirdiklerimi dağıtmak ve bu değişim tohumlarını, alternatif yaşam olasılıklarını paylaşmak, paylaştıkça da çoğaltmak istiyorum. Çünkü paylaştığımız ve birlik olduğumuz sürece rüyalarımızı yaşarızJ Sevgiler…

MukundIyer : Merhaba ben Hindistan’lı bir Bio-Mimarım. Put Your Hands Together (PYHT) adlı küçük topluluğun kurucularından biriyim. Biz yerel olarak bulabileceğimiz malzemeler ile alana özgü geleneksel yöntemlerden ilham alarak mimari ürünler oluşturmayı tercih ediyoruz. Geçtiğimiz yıl Sosyal Değişim ve Liderlik programı olan “WarriorsWithoutWeapons” programı ile “OASİS” adı verilen bir oyunu deneyimledim. Bu program ve oyun doğrultusunda sosyal haklardan yoksun topluluklar ile rüyalarımızı fark etmeye ve onları gerçeğe çevirmeye yönelik çalışmalar yaptık ve gerçekleştirdik. Halen daha ihtiyacı olan topluluklar ile bu çalışmaları sürdürmekteyiz.
Hayalim, tamamen şeffaf ve sevgi dolu bir dünyada yaşamak. Öyle bir topluluk ki doğaya ve onun bize verdiklerine inanan, çıplak, parasız, özgür ve paylaşıma dayalı. Sevgiler…

MatthieuPedergnana : Merhaba, ben Sürdürülebilir Mimarlık üzerine eğitim görmüş Fransız bir mimarım. Mezun olduğumdan beri marangoz, doğal yapıcı, mimar ve mobilyacı olarak çalıştım. Fransa’da ve Türkiye’de üç değişik Saman-Balyası ev inşasında bulundum. Fransa'da bazı ekolojik restorasyon projelerinde yardımda bulundum. Ayrıca Bulgaristan'da Earth-Bag (Toprak-Çuvalı) tekniği ile inşa edilen bir yapının tasarımında ve inşasında bulundum. 2012 Eylül ayından beri de Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) Saman-Balyası Yapım Tekniği ile ilgili olarak doktora yapmaktayım. Aynı zamanda üniversiteye bağlı Kerkenes Eko-Merkezi'nin sorumluluğunu üstlenmekteyim.

Ece Aslan : Merhaba, ben son iki yıldır Ekolojik Mimarlık üzerine eğitimine devam eden bir mimarım. Türkiye'de saman balyası ile inşa edilen iki yapının inşasında bulundum. Uzun bir süre Fransa'da küçük bir köyde bir aileye konuk oldum, onlara, saman balyası tekniğini kullandıkları evlerinin yapımında yardımcı oldum. Bulgaristan'da bir Eko-köyde, bir köy evinin "sürdürülebilir" bir şekilde restorasyonu projesinde yer aldım, ayrıca earth-bag tekniği ile yapılan yapı inşasında çalıştım. Şu anda ODTÜ'de, geleneksel yapım tekniklerinin, ekolojik ve sürdürülebilir şekilde geliştirilmesi üzerine çalışmalar yaptığım yüksek lisans eğitimime devam etmekteyim. Aynı zamanda çalışmalarımı Kerkenes Eko-Merkezi'nde sürdürmekteyim.

Bayramiç Yeniköy Grubu, Permakültür felsefesini gözeterek tasarım yapan ve uygulayan, Yerel tohumlarımıza sahip çıkarak, doğal tarım uygulamaları yapan,  öğrendiklerini, ürettiklerini paylaşarak, kendi kendine yeten bir köy kurma girişimidir.

İLETİŞİM
*Kayıt için lütfen ekteki formu doldurup bize gönderiniz.

LOJİSTİK BİLGİLER
13 temmuz 2013               Varış
21 temmuz 2013               Ayrılış
Atölye Mekanı                 Yeniköy  Mevkii, Muratlar Köyü,               
Bayramiç / Çanakkale   

Katkı Payı   àKonaklama  ve yemek     +       Atölye
 Çadırda     à             240 tl+        250 tl
 Oda          à             400 tl+          250 tl
NOT : Katılımcı sayısına ve desteğine göre mümkün olduğunca öğrencilere ve destek ihtiyacı olanlara burs imkanı yaratmak istiyoruz.






Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...