2 Eylül 2010 Perşembe
Kürk endüstrisi doğal yaşama zarar veriyor
Kürke Hayır Platformu: 'Yunanistan'da Yaşanan Olay Kürk Endüstrisi'nin Doğal Yaşama Verdiği Zararın Göstergesi'
Yunanistan'ın Kastoria şehrinde iki kürk çiftliğinden serbest bırakılan vizonlar hakkında basına yansıyan haberler üzerine bir açıklama yapan Kürke Hayır Platformu, kürk endüstrisinin yalnızca hayvanların yaşam hakkına kastetmediğini, yasadığımız gezegene de ölümcül zararlar verdiğini belirtti.
Dün ulusal ve uluslararası medyada yayınlanan bir haber, Yunanistan'ın kuzeyinde yer alan ve kürk çiftliklerin yoğun bir şekilde yer aldığı Kastoria şehrindeki iki çiftliğe giren kimliği belirsiz kişilerin 50 binden fazla vizonu serbest bıraktığını belirtiyordu. Serbest bırakılan vizonların pek çoğu sıcak havanın da etkisiyle ölmeye başladığının belirtildiği haberlerde bu olayın kürk üreticilerine olan zararının 1 milyon euroyu aştığı belirtiliyordu.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Kürke Hayır Platformu (www.kurkehayir.gen.tr), kürk endüstrisinin hemen hesaplayıp açıkladığı zararla ön plana çıkmaya çabaladığı bu olayın vahametinin aslında kürk üretiminin çevreye ve doğal yaşama verdiği zararla ölçülebileceğine dikkat çekiyor.
Kuzey Amerika'ya özgü bir tür olan vizonun hiçbir şekilde yaşayamayacağı Yunanistan'a kürkünden yararlanmak adına taşındığını aktaran Platform, pek çok türün doğal av yasaklarının da etkisiyle doğal ortamlarından kopararak bu tarz çiftliklere hapsedildiğini iletiyor. Kürke Hayır Platfromu, bu konuda uluslararası doğa ve hayvan hakları kuruluşu tarafından yayınlanmış raporların bulunduğu söylüyor. People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) tarafından yayınlanmış bir rapor, kürk çiftliklerinde en fazla vizon, tilki, çinçila ve tavşan gibi türlerin tutulduğuna dikkat çekerken, bu hayvanların küçük kafesler içinde stres, korku, tedirginlik, kendilerine ve birbirlerine zarar verme gibi psikolojik problemlerin yanı sıra, parazitler ve bulaşıcı hastalıklar gibi olumsuz koşullara maruz kaldıklarını aktarıyor. (1)
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran veteriner hekim Nilay Tezsay; vizonların ve diğer türlerin kürkleri için üretilmelerine bir son verilmesi gerektiğini ileterek bu soruna akıllı bir çözüm üretilmesinin şart olduğunu düşünüyor. Nilay Tezsay'ın konuyla ilgili görüşleri şöyle; 'Sansargiller ailesinden olan vizonlar, etoburdurlar ve belki de o bölgedeki endemik ve az sayıda kalan memelileri tamamıyla bitireceklerdir. Aynı zamanda uzun süre kafeste kalan yabani hayvanlar, avlanma güdülerini yitirebilirler, salındıklarından itibaren birkaç gün içerisinde zayıf düşerek ölebilirler ve vizonların diğer bir bölümü bir süre sonra tüm küçük memelileri tüketerek, daha sonra yamyamlaşarak daha zayıf olan vizonları da yiyebilirler. Her ülkede, yabani hayvanlarla ilgili önemli görüş bildirebilecek, yaban hayatı uzmanlarının bir araya toplandığı bir heyet oluşturulması, diğer ülkelerdeki heyetlerle hem fikir olması ve bu heyetin devlet adamlarını ikna ederek kürk ticaretini kökten yok etmesi gerekiyor. Yine üzülerek bildiriyorum, ülkemizde kürk ticareti devlet eliyle desteklenmektedir, çünkü rant elde edilmektedir. Bu rant, doğasever bilim adamlarının devlete giriş yapmaması ile devam etmektedir. 2002’den beri yabani hayvanların doğaya kavuşması için uğraş veren gönüllü bir veteriner hekim olarak bence çözüm, onların devlet eliyle Kuzey Amerika’ya gönderilmesi, bir rehabilitasyon merkezine alınması ve uygun olanlarının salınması ve zayıf bireylerin hayvanat bahçesi gibi bir ortamda barındırılması olacaktır.'
Kürke Hayır Platformu, Yunanistan'da meydana gelen bu olayın kürk üreticilenin tüketicileri kürklerin “çevre dostu” olduğuna ikna etmeye çabalarını boşa çıkardığını söylerken, kürk üretiminin çevreyi kirletmenin yanı sıra değerli doğal kaynakları tükettiğinin altını bir kez daha çiziyor. Ayrıca, kürkleri için kullanılan türlerin bulundukları bölgeden tamamen farklı özellikteki bir bölgeye aktarıldıkları gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiğinin altını çizen Platform, eylemi yapan ve hayvan hakları savunucuları olduğu tahmin edilen kişileri suçlamaktansa, bu çevre felaketinin asıl sebebi olan endüstrinin kanlı üretim yöntemlerine odaklanılması gerektiğini savunuyor.
Kürke Hayır Platformu Hakkında
Kürke Hayır Platformu, 2003 yılından bu yana kürkün gereksiz ve kanlı yöntemlerle elde edilen lüks bir tüketim maddesi olduğunu anlatmaya çabalayan bir oluşum. Platform, kürk konusunu yalnızca hayvan hakları yönü ile değil; kürk endüstrisinin doğal yaşama verdiği geri dönüşü olmayan zararlar, çeşitli basın-yayın organları yoluyla tüketicilerin kürk hakkında yanlış bilgilendirilmesi ve bütün dünyada kürke karşı oluşan olumsuz tavır nedeniyle moda firmalarının başvurduğu etiket sahteciliği yönleri ile ele alıyor ve kamuoyunun dikkatini bu konulara çekmeyi hedefliyor. Kürke Hayır Platformu'na www.kurkehayir.gen.tr adresinden ve twitter.com/kurkehayir profilinden ulaşılabiliyor.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)